Utstilling med Lin Petershagen | 26.05 – 10.06


Velkommen til maleriutstilling med billedkunstner Lin Petershagen i Hamar Kunstforening. Utstillingsåpning lørdag 26. mai kl. 13.00. Det blir musikalsk innslag og enkel servering av forfriskninger. Kunstneren vil være til stede. Utstillingen varer t.o.m. søndag 10. juni. Åpningstider er tors kl. 15-18, lør-søn kl. 12-16.

Lin Petershagen (f. 1988, Örebro i Sverige), er en norsk billedkunstner bosatt i Nice i Frankrike. Hun er datter av kunstmaler Asbjørn Petershagen, og vokste opp i Os i Østerdalen. Rett etter formgivingsfag på videregående jobbet hun med dekormaling av møbler på Os trekultur. Hun startet med mindre utstillinger på hjemstedet, og har senere stilt ut flere steder både i Norge, Frankrike og Monaco.

Hun arbeider i akryl, og uttrykket er en kombinasjon av figurativ realisme og en mer abstrakt, nesten surrealistisk symbolisme. Leken med kontrast, farge og komposisjon er det viktigste i maleriene. Frie effekter oppstår og forsterkes ved å legge til heldekkende fargeflater, samtidig som deler av konturlinjene forblir synlige. Inspirasjon kommer fra lyder, visuelle inntrykk og små ting som blir observert. Deler av fotografier er ofte brukt som inspirasjon for motivene, men den personlige stilen og valgene rundt spiller en større rolle.

For mer info om kunstneren, se gjerne www.linpetershagen.com.

Utstilling med Kjell Nymoen | 14. – 29.04


Velkommen til utstilling med billedkunstner Kjell Nymoen her i Hamar Kunstforening. Nymoen stiller ut nye malerier og tegninger. Utstillingsåpning lørdag 14. april kl. 13.00. Utstillingen varer t.o.m. søndag 29. april. Åpningstider er tors kl. 15-18, lør-søn kl. 12-16.

Kjell Nymoen (f. 1939, Ringebu) er utdannet ved Statens kunst- og håndverksskole og Statens kunstakademi, og har vært bosatt i Hamar siden 1980. Han arbeider med maleri og tegning i eget stort atelier i Hamar sentrum. Nymoen har gjort flere utsmykningsoppdrag for ulike helseinstitusjoner, og er innkjøpt av blant annet Hedmark fylkeskommune, Hamar kommune og Lillehammer Kunstmuseum. Han har også mottatt flere kunstnerstipend, blant annet Statens garantiinntekt for kunstnere.

Utstilling med Johan Knoff | 03. – 18.03


Hamar Kunstforening ønsker velkommen til maleriutstilling med billedkunstner Johan Knoff. Utstillingen har fått tittelen «20. århundre – mitt århundre». Dette er en serie malerier i stort format, og med arbeidene peker kunstneren helt bevisst på den europeiske kulturarven.

Utstillingsåpning er lørdag 3. mars kl. 13.00. Kunstneren vil være til stede. Utstillingen varer t.o.m. søndag 18. mars, og åpningstider er torsdag kl. 15-18, lørdag og søndag kl. 12-16. Velkommen!

Johan Knoff (f. 1935, Ringsaker) er utdannet i kunsthistorie og klassisk arkeologi ved Universitetet i Oslo og ved kunstakademiene i Oslo og København. Han har stilt ut i blant annet Kunstnernes Hus, Kunstbanken og Henie Onstad kunstsenter, samt i flere europeiske storbyer. Knoff har tidligere deltatt på Høstutstillingen og Østlandsutstillingen, og er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst og arkitektur, Norsk kulturråd og flere fylker og kommuner.

Dette sier kunstneren selv om utstillingen:

Jeg har i de siste fem år sett bakover på europeisk kunsthistorie og hentet inspirasjon derfra, særlig fra renessansen og framover. Samtidig forsøker jeg å fortelle noe om min egen tid, eller rettere sagt det 20. århundre (som jeg selv er et ekte barn av). Derfor har jeg gitt disse verkene en felles benevnelse: «20. århundre – mitt århundre». Et århundre som jeg betrakter som det mest brutale i menneskehetens historie.

To hendelser ruver framfor noe annet: de to verdenskrigene, som til sammen ofte blir kalt den store europeiske borgerkrigen. Og den kalde krigen etterpå med stedfortredende kriger, og atomtrusselen. I noen av maleriene har jeg gjengitt portretter av kjente eller mindre kjente personer (det er ikke mulig å ta med mange) som var med på å prege århundret – i positiv eller negativ forstand.

Det kan virke forvirrende at jeg benytter kjente verker fra kunsthistorien som opplegg eller bakgrunn for disse arbeidene, når de jo skal handle om det 20. århundret og framover til nåtiden. Men jeg har lenge følt at Europa må søke tilbake til sine egne kulturelle røtter – som jeg mener er under angrep i dag – og ikke nødvendigvis alltid skjele til kinesisk, arabisk eller afrikansk kultur.

Med disse arbeidene peker jeg helt bevisst tilbake på den europeiske kulturarven, som er den gresk-romerske og den kristne arven. En arv som har bidratt så mye til verdenskulturen.

– Johan Knoff